top of page

JAK FINANCOVAT VÝSTAVBU NEMOVITOSTI?

Mnoho lidí si myslí, že banky fungují v podstatě stejně a je potřeba se koukat pouze na úrokovou sazbu a poplatky při vyřízení. Opak je pravdou.



U financování výstavby je velice nutné hlídat více parametrů. O některých z nich si zde napíšeme.



Chci si dělat hodně věcí sám tzv. svépomocí


“Mám tatínka zedníka, kamarád je elektrikář a ještě máme vlastní les, takže dřevo nebudu platit. Podobné věty často slyším od klientů, kteří se zajímají o financování výstavby”

Každé bance musíte před vyhotovením odhadu předložit rozpočet. Rozpočet nemusí být položkový a dokonce si jej většinou můžete sestavit sami, nicméně má to svoje ale. Odhadce tento rozpočet vyhodnotí a stanoví zda jsou náklady, které píšete reálné. Pokud vyhodnotí, že reálné nejsou, což se může jednoduše stát, protože odhadce musí vyhodnotit Váš rozpočet v porovnání s rozpočtem jako by jste si nechávali stavbu postavit od firmy na "klíč". Zde může velice jednoduše dojít k tomu, že si klient vybere banku, která mu nakonec řekne, že rozpočet je podhodnocený a tím pádem není možné půjčit požadovanou hypotéku. Řešení je několik a proto je vhodné, aby jste danou věc řešili s makléřem, který má na výběr více bank a seznámí Vás jak to kde funguje.



Mám našetřené peníze, ale chci si je nechat


Mnoho klientů má na výstavbu již nějaké peníze našetřené, ale rádi by si je nechali až na konec nebo je měli jako rezervu. I zde je nutné pečlivě vybírat banku, protože některé banky trvají na tom, aby jste vlastní prostředky použili jako první. Ale existují i banky, které Vám Vaše prostředky nechají a můžete začít stavět ihned z peněz o banky.



Nemám peníze na rozestavění domu


“Mám vlastní pozemek, ale ten má malou hodnotu a já bych potřeboval od banky na rozjetí stavby větší částku peněz.”

I tato otázka se u jednotlivých bank řeší vělice rozdílně. Jsou banky, které Vám na rozestavění dají například pouze hodnotu nemovitosti, ale jsou i banky, které Vám půjčí až 500 tisíc navíc, což se na začátku může hodit například na nákup materiálů atd.


Na co dalšího dát pozor?


Je ještě mnoho dalších parametrů které je potřeba řešit, jako jsou určité poplatky, které nejsou na začátku vidět, jak rychle umí banka čerpat, jak dlouho můžete stavět a kolik musíte vyčerpat peněz. Všechny tyto další rozdíly Vám rád osobně nebo online vysvětlím.

bottom of page