top of page

REZERVAČNÍ SMLOUVA ANEB NA CO SI DÁT POZOR

Čeká Vás podpis rezervační smlouvy? Asi vidíte takovou smlouvu poprvé a zajímalo by Vás co vše by v ní mělo být a na co si dát pozor?



Jeden z prvních kroků, který Vás čeká u koupi nemovitosti je jednání s realitní kanceláří a následný podpis rezervační smlouvy.



Kdy dostanu rezervační smlouvu?


Pokud jednáte se seriózní realitní kanceláři tak Vám koncept rezervační smlouvy zašle na email a také na vyžádání pošle koncept kupní smlouvy a smlouvy o úschově. Některé realitní kanceláře koncepty nechtějí zasílat a chtějí vše řešit na osobní schůzce. To již lehce zavání nátlakem a takové realitní kanceláře vůbec nedoporučuji pro další jednání a pro koupi nemovitosti. Pokud i tak chcete v dané koupi pokračovat je opravdu velké obezřetnosti.



Co by nemělo ve smlouvě chybět?


V současné době je již znění rezervační smlouvy částečně regulované, ale i tak jsou kanceláře, které to nedodržují. Například se zde musíte dozvědět jakou budete platit provizi. Dále by jste v dané smlouvě měli najít co za danou rezervaci, která se stane provizí dostanete.

Jmenovitě vypsané jednotlivé úkony a služby, které realitní kancelář zprostředkuje a také kdo co bude platit.

Výčet těchto služeb je celkem rozsáhlý a v případě zájmu rezervační smlouvy s kolegou advokátem kontrolujeme a připomínkujeme. Je zcela běžné, že ty služby, které ve smlouvě nebudou uvedeny tak realitní kancelář, i když je na začátku slibuje nakonec neudělá.

Vždy se řiďte pravidlem, že čím více se připomínkuje a řeší rezervační smlouva tím je potom obchod hladší a příjemnější pro obě strany. Nedochází k dohadům kdo měl co zajistit a hlavně zaplatit.


Pozor s kým smlouvu uzavírám


Pokud uzavíráte rezervační smlouvu pouze z realitní kanceláří a nepodepisují jí prodávající měla by Vám realitní kancelář předložit i smlouvu na základě, které nemovitosti prodává. Zde je důležité si nastudovat zda je prodávající pod sankcí, nebo zda může nemovitost klidně prodat někomu jinému, i když Vy jí máte rezervovanou. Na toto se velice často zapomíná.



Sankce


Mnoho realitních kanceláří vybranou zálohu zároveň stanoví také jako výši sankce pokud nemovitost nekoupíte.

Seriozní kanceláře pokud nadefinujete určité problémy (například výsledek ocenění nemovitosti) jsou schopní pro danou situaci sankci snížit. I zde poznáte o jakou kancelář se jedná a zda si máte dávat o to větší pozor.


Vyřídím si hypotéku u realitní kanceláře


Mnoho kanceláří nabízí a v mnoha případech tlačí klienta, aby si vyřídil hypotéku přes jejich poradce. Důvodů je několik

  • jejich poradce je na straně realitní kanceláře

  • kancelář dostane další provizi

  • nikdo jim nebude napadat smlouvy, termíny a další věci, které dělá dobrý hypoteční poradce

  • mohou ovlivňovat výběr banky. Například jak jsem již zažil "udělej to v bance, která to udělá rychle, abych měl rychle provizi"


Je opravdu vhodné, aby Vám hypotéku vyřizovat nestranný poradce, který je na Vaší straně a nemá žádné vazby na realitní kancelář. Realitní kancelář je přátelská bohužel většinou jen na začátku a řídí se vše pořekadlem "když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají".

bottom of page